Şerefiye Sarnıcı Restorasyonu
- Sa-fa Restorasyon
- Projeler
- Gösterim: 4372
Şerefiye Sarnıcı İstanbul’un eski Eminönü ilçesinde, Ayasofya’nın batısından gelerek batıya doğru devam eden ve antik Meşe yolunu takip eden ana caddede eski adı Forum Konstantinos olan Çemberlitaş meydanının ortasındaki Köprülü kütüphanesinin güneyinde yer alan ve şimdi yıkılmış olan eski Eminönü Belediye Binasının bodrumunda kalmıştır. Peykhane sokak ile Boyacı Ahmet sokağının kesiştiği köşededir.
Günümüzden yaklaşık 1500 sene Bizans İmparatoru 2. Theodosius emriyle Bozdoğan Kemeri’nden su depolayabilme amacı ile yapımına başlanan sarnıc yaklaşık 15 yıllık bir çalışma sonucu tamamlanmıştır. Elde mevcut bir yapım kitabesi olmadığından eserin Doğu Roma (Bizans) yapısı olduğu ileri sürülürken Theodosius Sarnıcı; ll.Theodosius (408-450) döneminde yapılan Maksima Sarnıcı, Pulkeria Sarnıcı adları verilmesinin yanı sıra herhangi bir ad verilmeyerek bulunduğu sokağın adıyla Şerefiye Sarnıcı olarak adlandırıldığı görülmektedir.
Şerefiye Sarnıcının planı düzgün dikdörtgendir. Sarnıç iç ölçüleri 41,30 m. X 23,75 m. ’dir. Sarnıca Piyer Loti Caddesi üzerinden giriş yapılmaktadır.
Yapı dikdörtgen planlı olup toplamda 32 adet sütun ve 45 adet tonoz ile geçilmiş bir mekândır. Sarnıç girişi 19. Yüzyıl duvarı olan almaşık örgülü duvardaki 1.63 m. ’lik bir kapıdan sağlanmaktadır. Yapı zeminden tonoz içine kadar ortalama 11.00 m. yüksekliğindedir.
5. Yüzyıl sarnıcının sütunları, sütun başlık ve alt kaideleri devşirme olmayıp bu sarnıç için tek tip olarak özel imal edilmişlerdir. Sütunların impost üst kısmına kadar zeminden olan yüksekliği 8.30 m.’dir.
Biz Ne Yaptık?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Eminönü Belediyesi'nin eski binası yıkılarak başlatılan restorasyon çalışmaları, titiz bir çalışmanın ardından tamamlanarak, tarihi sarnıç eski kimliğine kavuşturuldu.
Restorasyon çalışmaları kapsamında tarihi sarnıcın sonradan betonarmeye çevrilmiş olan giriş merdivenleri özgün mermer haline getirilirken, yürüme platformu ise çelik konstrüksiyonla ve üzerine neme dayanıklı ahşap kaplama yapılarak, sarnıca herhangi bir müdahale ya da montaj yapılmadan kendi ağırlığıyla duracak şekilde dizayn edilerek yenilendi.
Eminönü Belediyesi'nin eski binası yıkılırken sütunların etrafına tedbir amaçlı yapılan paslanmaz çelik çemberlemeler temizlenerek aynen korunan sarnıcın taşıyıcı sistemi de paslanmaz çelik gergi sistemleri ile güçlendirildi.
Sütunlardaki kalker oluşumları hassas mekanik yöntemlerle temizlenen sarnıcın sütunlarında tespit edilen çatlaklar ise epoksi katkılı bir tamir harcı ile dolduruldu.