Talat Paşa KonağıRestorasyonu

Talat Paşa Konağı

Talat Paşa Konağı; İstanbul Suriçinde Sultanahmet Yerebatan Caddesi ile Alemdar Caddesinin kesiştiği yapı adasında inşa edilmiştir. Talat Paşa 1917 – 1918 döneminde Sadrazamlık yapmış olup bu konak aynı zamanda resmi konut olarak kullanılmıştır. Talat Paşa Konağı dört katlıdır. Yapı kagirdir. Birinci kattan sonra konsol olarak öne çıkmaktadır. Zemin katta uzun bir ilave bir yapı bulunmaktadır. Yapı bir dönem Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından kullanılmıştır. Ön cephede her katta üçer pencere vardır. Binanın çatısı ahşap ve kiremit kaplıdır. Her kat arasında cepheyi dönen beyaz silmeler vardır.
Mehmet Talat Paşa, 1874 yılında Kırcaali’de doğmuştur. İttihat ve Terakki kurucularından ve önde gelen liderlerindendir. Babası Kırcaali'nin Çepelce, annesi de Dedeler köyünden; Anadolu’dan buraya göçmüş Türk soylu ailelerdendir. Jön Türk hareketinin komplocusu gerekçesiyle 1908 yılında, İttihat ve Terakki Komitesi üyeliği için görevden alındı. Ancak, 1908 Jön Türk Devrimi'nden sonra Edirne milletvekilliği, dahiliye nazırlığı ve 1917'de sadrazamlık yapmıştır.
Osmanlı'nın I. Dünya Savaşı'nda aldığı yenilginin ardından yurt dışına kaçarak yerleşen Mehmet Talat, 15 Mart 1921 tarihinde,Berlin'nin Charlottenburg semtindeki Hardenberg strasse'deki evinden dışarı çıktıktan sonra, bir Ermeni komitacı ve Ermeni Devrimci Federasyonu üyesi olan Soğomon Tehliryan tarafından suikasta uğrayarak yaşamını yitirmiştir. Ölümünden sonra Berlin'de Türk Mezarlığına gömülen Mehmet Talat Paşa'nın mezarı, 1943 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye'ye taşınmış ve Abide-i Hürriyet şehitliğine gömülmüştür.

Biz Ne Yaptık?

Zaman içerisinde oluşan deformasyonlar sonrasında mevcut bina metruk ve kullanılamaz durumda iken öncelikle, eserin daha büyük zararlara uğramaması için ahşap çatısı onarıldı, mevcut ahşap taşıyıcı ve kaplamalar yenilenerek, yalıtım üzeri klasik Osmanlı kiremiti ile kaplandı.

İç mekanda yıkılmaya yüz tutmuş duvarlarda horasan harç ve klasik tuğla ile tamamlama ve statik sağlamlaştırılması yapıldı. Çimento esaslı sıvalar eserin bütünlüğüne zarar vermeden raspa edilerek yerine horasan sıva yapıldı. Mevcutta horasan esaslı sıvalı kısımların sadece deformasyona uğramış bölümlerinde horasan bütünleme sıvası yapıldı, sıva üzerine bologna alçı ile kusursuz zemin oluşturulmasından sonra doğal ve nefes alabilen boyalar ile tezyinli kalem işleri yapıldı.
Dış cephede çimento esaslı sıvalı bölümler raspa edilerek, eserin yapısına uygun horasan sıva harcıyla sıvanarak nefes alabilen cephe boyası ile boyandı. Özelliğini kaybeden pencere söveleri aynı özellikteki yonu taşı söveyle tamamlandı.
Ahşap kapı ve pencere doğramaları masif meşe kerestesinden yapılarak üzerine güneş ışınlarından etkilenmeyen gomalak cila kullanıldı.

Resim Galerisi

Resimler
Safa Restorasyon © Tüm hakları saklıdır. | Kişisel Verilerin Korunması
Diller

Diller